1. JUICE - Risainen elämä (1950 – 2006)

 

Valitsin kirjan, koska olen aina arvostanut Juicen tekemiä sanoituksia. Tältä pohjalta minua kiinnosti tietää enemmän miehestä musiikin takana.

Juicesta kertovassa kirjassa on kirjoitettu muusikon elämästä kaikki. Kirja on saanut hyvät arvostelut lehdessä. Kirjoittajalle on annettu ruusuja totuudenmukaisesta kerronnasta. Kirjoittaja ei pyri muokkaamaan Juicea sankariksi, vaan kertoo hänestä hyvin inhimillisenä, haavoittuvana ja aitona. Kirjaa varten on haastateltu Juicen ystäviä, bändikavereita, sukulaisia ja yhteistyökumppaneita. 

 

 1. Kirjan tarina

 

Kirjan tarina kertoo alussa äidistä ja lapsuudesta. Isästä on hyvin vähän mainintaa. Mummo oli Juicelle tärkeä hahmo, mutta osuvien sanontojen lisäksi mummosta on vain pieniä merkintöjä. Suurin osa kirjasta kertoo Juicen elämäntyöstä muusikkona. Juicella oli ympärillään paljon hyv

  1. Äiti

Juicen tarina alkaa äidistä kertoen. Äiti oli Juicelle tärkeä hahmo. Äiti Eini oli joutunut kokemaan sodan kauheudet, hän oli Karjalan evakko ja jättämään roolin ison kartanon tyttönä taakseen. Perhe piti aluksi Suomeen muuttaessaan annettua pientä taloa lähinnä loukkauksena, vaikka uutteruutta ei perheestä puuttunut. Einin äidin kuoltua syöpään, joutui Eini huolehtimaan pienistä sisaruksistaan. Eini oli jo siis nuorena kokenut elämän kovuuden. Eini meni naimisiin naapurin vilkkaan pojan kanssa, jolla oli kauneutta ja hyviä juttuja enemmän kuin tilipussia. 

 

  1. Lapsuuden perhe

Perhe asui pienessä asunnossa Juicen ensimmäiset vuodet. Perheen tilannetta vaikeutti anopin läsnäolo, jonka kanssa Einillä,juicen äidillä, oli jatkuvaa kismaa. Isä ei kestänyt tilannetta ja huhujen mukaan etsi parempaa seuraa harrastajateatterista tai kaljakuppiloista. Pauli Matti Juhani Leskinen syntyi perheen toiseksi lapseksi ensimmäisen lapsen kuoltua jouluna sydänvikaan. Äiti suri kovin esikoista, mutta synnytti reilu vuosi Juicen jälkeen seuraavan lapsensa, jolla oli kehityshäiriö. Lapsi itki kovin ja Juice jäi kilttinä lapsena ilman syliä. Juicelle oli tärkeä henkilö oma mummi, jonka seurassa poika oppi sanojen säilää. Kehitysvammainen lapsi kuoli muutaman vuoden vanhana, jolloin oli taas surua perheessä. Parempien aikojen jälkeen isoäiti alkoi mennä vanhaksi ja lopulta kuoli. Juicen isä kuoli yllättäen sydänvikaan Juicen ollessa 11-vuotias. Toinen pieni lapsi perheessä oli terve kuopus Aaro. Hän oli isän kuollessa vasta parin vuoden ikäinen. 

 

Äiti löysi uuden miehen kolme vuotta isän kuoleman jälkeen. Murrosiässä olevalle pojalle äidin uudelleen naimisiin meno oli kova paikka, Juice oli 14-vuotias. Isäpuoli kehotti pojan töihin, eikä katsonut hyvällä Juicen soittamisharrastusta. Isäpuoli paljastui alkoholistiksi ja käytti perhettä kohtaan henkistä väkivaltaa ja uhkaili. Juice sen sijaan kapinoi isäpuolta vastaan kasvattamalla pitkän tukan. Välit isäpuoleen viilenivät entisestään, eikä Juice halunnut olla kotona.

 

Juice viihtyi hyvin kodin ulkopuolella. Koulumenestys oli hyvä ja Juice pärjäsi älykkyytensä ansiosta oppikoulussa. Alakoulussa Juice ei pärjännyt laulussa, mutta rytmitajua hänellä oli. Hän opetteli myös englantia ja luki paljon kirjallisuutta. Juice kirjoitti runoja, joihin purki elämisen kokemuksia ja ajatuksiaan. Kotona hän hoiti tunnollisesti kotityöt ja saapui sovittuun aikaan kotiin. 

 

Juicen työpaikka oli 16-vuotiaana Shellin bensa poikana. Saamallaan palkalla hän osti kitaran, jolla hän alkoi soittelemaan. Juice kantoi kitaraa mukaan kun piti sitä tarpeellisena. Hänen esikuvinaan olevilla muusikoilla oli aina kitara mukana. Kitaran kanssa ollessaan Juice opetteli soittamaan vähitellen. Ystävän mukaan Juice harjoitteli soittamista ja laulamista ahkerasti jo nuoruusiässä. Soittotaito oli siis harjoittelun tulosta. Juice halusi olla kuten esikuvansa, joita olivat mm. Beatles. Nuoruutensa Juhani vietti Juankoskella, siellä hän istuskeli ystäviensä kanssa ruukin baarissa tai kaupan kulmilla. Jutuissa Juice oli humoristinen ja tutussa seurassa rohkea. Vieraassa seurassa Jussi siirtyi katselijan rooliin. Samassa baarissa Jussi kuuli rockmusiikkia elämänsä ensimmäisiä kertoja ja Juice oli omalla kylällä kaveripiirissä outo lintu, joka halusi kasvattaa toisista poiketen pitkää tukkaa ja pukeutua erikoisesti. Ennen täysi-ikäiseksi tuloaan Jussilla oli jo tapana esiintyä omassa kaveriporukassaan baarissa tai baarin lähistöllä: hän esitti omatekemäänsä musiikkia ja vitsejä. Juice keräsi omalla kylällä Juankoskella, ympärilleen ihailija laumaa, joka oli nuorempaa ikäpolvea.

 

Juice koki elämäntuskaa selvin päin ollessaan ja otti alkoholia säännöllisesti kaveriporukassa. Kaveriporukka soitti omia laulujaan ja lauloi omaksi iloksi illan istujaisissa.  Kaiken kaikkiaan Juice koki alkoholin lievittävän tuskaisuuttaan. Juodessaan Juice kirjoitti lisää runoja ja oli rohkea kiipeämään vaikka katolle soittamaan. 

 

  1. Tampere

Juice muutti Tampereelle jatko-opintoihin 18-vuotiaana, Juice opiskeli englantia Tampereen kieli-instituutissa. Opiskelukaupungissaan Juice tapasi paljon nykyään kuuluisia lauluntekijöitä, joiden kanssa perusti bändin ja soitteli. Ensimmäinen bändi Cointus int. menestyi hyvin v 1974, hitillään Marilyn. Hetki menestyksen jälkeen Juice sai ensimmäisen lapsensa, 1977.   

 

Juice kuului erilaisiin yhtye kokoonpanoihin eri vuosina ja elätti itsensä soittamisella. 

1986 ilmestyi Juicen bändiltä Grand Slam Yölento, joka menestyi ja sai timanttilevyn-arvon. Valitettavasti samaan aikaan Juicen avio-onni oli murtumassa ja hän erosi vaimostaan. Juice oli yrittänyt olla selvin päin, mutta eron jälkeen viinaa alkoi kulua entistä reippaammin. Juicen elämän kovuus alkoi käydä myös terveyden päälle, ja hän sairastui maksakirroosiin vuonna 1988. Maksakirroosi oli käännekohta juomisen suhteen ja avasi miehen silmät, mutta ei pystynyt olemaan ilman alkoholia kovin kauaa.

 

  1. Juicen elämäntyö

Juice teki musiikkia ja soitti ahkerasti, uusia levyjä ilmestyi alkuaikoina vuosittain. Hän oli mukana erilaisissa yhtye kokoonpanoissa, joista en mainitse tässä enempää. Useimmat Juicen esittämät kappaleet sisältävät hänen omia tekstejä. Kirjan tekstistä suurin osa kertoo Juicen uran vaiheita yhteistyökumppaneiden ja bändi kavereiden kertomana. Ensimmäinen soittokaveri, johon Juice törmäsi uudella asuinpaikkakunnalla Tampereella oli Max Möller ja seuraava Jussi Raittinen. Näiden kavereiden avulla Juice tutustui myös muihin samanhenkisiin soittajiin. Juice julkaisi levyjen lisäksi lastenkirjoja ja runokokoelmia. Lastenkirjoja mm räkä ja roiskis, aikuisten kirjoja mm. äeti. 1994 Leskinen valittiin vuoden runoilijaksi. 

 

  1. Juicen oma perhe-elämä

Juhani oli kolme kertaa naimisissa. Kaksi ensimmäistä liittoa päättyivät, koska Juhanin oli mahdoton yhdistää normaalia perhe-elämää ja soittajan uraa. Juhani oli paljon poissa kotoa, joko keikalla, soittamassa tai kaupungilla. Perheen äiti joutui hoitamaan perheen lähes yksin. Kotona ollessaan Juice viihtyi omissa oloissaan tehden musiikkia ja juopotellen. Juhani ei osannut olla omien lastensa kanssa, vaikka olisi halunnut näyttää heille soittamista, kertoa keikoistaan tai keskustella kirja viisauksista. Juhanin kerrotaan olleen ylpeä lapsistaan, mutta koskaan hän ei puhunut suoraan lapselle, vaan kehui lapsen asioista vaimolleen. Lapset ajattelivatkin usein, ettei isää kiinnostanut heidän asiansa. Lapset myös ajattelivat Juhania etäisänä, vaikka tämä asui samassa kodissa, niin paljon tämä oli poissaoleva. Vaimo joutui perheessä suureen vastuuseen, koska Juhani ei ottanut perheenpään roolia. Tytär kertoo heidän olleen lomamatkalla, mutta ei muista oliko isä mukana. Juhani oli myös lomalla omissa oloissaan viihtyvä. Toinen vaimo kertoo kirjassa epänormaalin perhe-elämän aiheuttaneen toisen avioeron. 

 

Juhani joutui useaan kertaan toteamaan jätetyn tuskaa. Vaimo lähti ja vei lapset mukanaan. Asunto meni vaihtoon ja myytiin. Juice käytti myös alkoholia, mikä heijastui perhe-elämään epävarmuutena. Vaimo kertoo ettei alkoholistiin pystynyt luottamaan.


 

 1. Pohdintaa kirjasta

 

Tämä kirja oli mielestäni hyvin ajatuksia herättävä. Alku oli mielenkiintoinen, mutta keskivaiheilla kirja oli liian pitkää tekstiä. Tämän kaltaisen kirjan olisi voinut jakaa kahteen osaan: toisessa kerrotaan elämästä, tunteista ja vastaavasta, toisessa kirjassa musiikista, bändeistä ja laulun tekemisestä. Kirjassa oli nämä kaksi teemaa sekoitettu “kaalisopaksi”, kuten Juice varmaan sanoisi.  


 

 1. Pohdintaa Juicen elämästä 

 

Juicen äiti oli tärkeä hahmo Juicelle ja siirsi omaa kovaa kokemustaan pojalleen perinnöksi. Mielestäni on hyvin nähtävissä, että äidin sodan kokemukset ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Äiti joutui lapsena kokemaan sellaisia asioita, jotka olivat hyvin tramaattisia, ikäviä ja myös nöyryyttäviä. Äidin ei kerrota hymyilleen koskaan. Voin ajatella äidin kärsineen masennusta, johon kuuluu ilottomuus ja elämän nautinnon puute. Tuon ajan naisilla ei ollut mahdollisuutta tehdä omaa tulevaisuutta, elleivät sattuneet pääsemään hyviin naimisiin.

 

Valitettavasti äidin mies valinta oli yksi toisensa jälkeen alkoholiin taipuvaista. Juice sai näistä miehistä mallin käyttää alkoholia. Juicen lapsuuden perheessä alkoholin käyttö kuului jatkuvasti elämään. 

 

Juice syntyi perheeseen, jossa lähtökohdat olivat jännitteiset ja mutkikkaat. 

Juhanin elämässä alkutaipaleelta olivat hyvin tavanomaisia, vaikka suurta surua olikin sisarusten kuolemasta johtuen. Kuolemat seurasivat toisiaan ja Juhanin menettäessä toisen vanhempansa kehityksen kannalta tärkeänä aikana, oli varmasti sillä merkitystä seuraavaan. Poika alkoi kapinoida, eikä saanut tukea kotoaan. Juicen isä ei ollut paljon kotona ollutkaan. Tunne-elämän kasvu voi jäädä vajaaksi kun alkoholi on perheessä läsnä (Kiuru 2003). Tämä oli tärkeä tekijä myös Juicen kehitykselle. Poika pakeni teini-iässä kavereiden kanssa kylälle tai viikonloppuisin erilaisiin rientoihin. Rientoihin kuului alkoholin nauttimista.  

 

Juhani oli älykäs ja viisas, sekä tyytymätön Suomessa esiintyviin epäoikeudenmukaisuuksiin. Juice luki paljon ja tiesi asioista. Osittain hänen maailmantuskansa selittyy näiden asioiden tietämisenä, kun kaikkiin epäkohtiin ei ole kuitenkaan mahdollista vaikuttaa. Juicen lauluista voi kuulla tiedon määrää ja halun vaikuttaa epäkohtiin ja ottaa kantaa. Aiheet olivat aluksi teinipoikia kiinnostavia aiheita kuten Marilyn. Jatkossa tuotannossa löytyi myös kannanottoja, kuten Arkadianmäen ongelmajätelaitos tai kaksoiselämää, joka kertoi Juicen omasta elämästä. 

 

Ystävät kertovat Juicen olleen persoonana ystävällinen ja ihana, mutta samalla myös vihainen ja kuriton. Juice oli herkkä taiteilija.

 

  1. Juominen

Ennen 18-vuoden ikää Juicen ottaminen oli vähäistä. Kotona asuminen ja äidin tarkka nenä pitivät huolen, että poika oli kotiin tullessaan selvin päin. 18-vuotiaana sai luvan mennä baariin ottamaan alkoholia. Näin ollen Juicekin alkoi käymään kavereiden kanssa baarissa. Alkoholin nauttimisen syynä oli juhliminen ja ilottelu. Nuorena Juice otti vain kavereiden kanssa. Tampereella asuessaan alkoholi kuului opiskelijabileisiin ja juhliminen jatkui. 

 

Juicen juomisen taustalla oli osittain maailmantuska, osittain hänen lapsuus/ teini vuosiensa tuska. Jolle hän ei saanut apua tai tukea. Juominen oli Juicelle arkipäivää. Se muutti hänen persoonaansa ujosta puheliaampaan suuntaan. Hän ei uskaltanut mennä lavalle ilman hörppyä. Ilman juomista hän masentui. Alkoholisti perheessä kasvaneessa lapsessa näkyy yksinäisyys, pelko, ahdistus, kykenemättömyys ja tunteiden ristiriita (Kiuru 2003). Lapsuuden perheessä ollut fyysisen väkivallan uhka jätti oman jälkensä, Juice mielellään väisti näitä tilanteita ja oli poissa. Väkivallan uhka saa lapsen pelkäämään, pelosta ja vaikeasta perhetilanteesta lapsen on vaikea tai mahdoton kertoa ulkopuoliselle.(Kiuru 2003.). Lapsuudessa Juicen perheessä sanailtiin äänekkäästi ja riideltiin voimakkaasti. Fyysisestä väkivallasta ei ollut mainintaa, mutta kiivas puhe pelotti herkkää poikaa. Kun Juicen nuoruutta varjosti isättömyys ja kotiolot, ei hänellä ollut paikkaa. Vaikka hän sai äidiltä tukea, ei äiti kuitenkaan jaksanut olla hänen puolella tai kiinnostua hänen elämästään. Äiti oli kuitenkin itsekin selviytyjä, jolla oli toinen poika huolehdittavana. 

 

Juicea seurasi ahdistus. Ahdistuneisuus on syntynyt lapsuudessa monista ahdistavista tilanteista, asian tiedostaminen olisi auttanut, jolloin olisi vältytty myöhemmiltä sairauksilta. Tärkeintä ahdistuksen hoitoa on käsitellä asioita ja keskustella toisten kanssa tapahtumista tai tilanteesta (Kiuru 2003). Juicen kohdalla hiljainen ja ujo poika kirjoitti runoja tilanteista ja purki näin ahdistustaan. Muutoin hän oli liian ujo käsittelemään kodin tapahtumia ystäviensä kanssa. 

 

  1. Alkoholistin aikuinen lapsi

Juice ei koskaan lakannut ottamasta, vaan halusi viiniä vielä kuoleman kohdatessa (Sharma 2015). Muutamia kertoja Juice lakkasi juomasta. Nämä kerrat olivat esim. heti maksakirroosin jälkeen. 

 

Alkoholisti perheessä selviytymistä edistävänä tekijänä ovat mm. läheiset ihmissuhteet(Kiuru 2003). Juhanin lapsuudessa tärkeänä tekijänä oli mummo, jolta Juhani sai tukea. Mummon kanssa poika jutteli asioista ja mummo otti pojan asiat tärkeinä. Mummo oli turvallinen aikuinen Juicelle. Myöhemmin Juicen oma äiti oli tukemassa poikaansa. Valitettavasti välissä oli äidin aviomies, jonka yli äiti ei voinut mennä. Näin ollen tuki oli haasteellinen tehtävä äidin kannalta. 

 

Harrastukset ovat myös nuoren kannalta tärkeä selviytymistä edistävä tekijä(Kiuru 2003). Juicen harrastus oli soittaminen ja runoilu. Alkuaikoina Juice sai ystävien kautta hyväksyntää omalle persoonalleen. Monet ystävistä pitivät Juicen runoista. Juicen seura oli myös viihdyttävää. 


 

  1. Luonne vai autisminkirjonhäiriö?

Osittain Juicen persoonasta näkyy tietty erityispiirre, jota on vaikea selittää. Samassa henkilössä esiintyy kriittisyys maailmamenoa kohtaan ja ujous, saamattomuus, heikkous. Toiko Asperger Juicelle mukanaan erityislahjoja, joista näkyi selkeimmin kielellinen taitavuus, jota on kuvattu myös neroudeksi. Juice oli elämänsä alkutaipaleista lähtien sanallisesti erittäin taitava. 4-vuotiaana Juice oppi lukemaan omin voimin. Mummo oli kertonut kirjaimia ja Juicella oli poikkeuksellisen hyvä muisti. Lukemaan opittuaan Juice luki paljon ja myös muisti lukemansa. Aspergerin oireyhtymä saattoi näyttäytyä myös eräänlaisena epävarmuutena, jolla voi selittää osittain hänen häiriö käyttäytymistään, tai perheen kanssa olemisen vaikeutta. Eeva tytär kertoo että Juice ei ollut perinteinen isä lapsille, koska ei jutellut ollenkaan lasten kanssa. Juice ei osannut keskustella lapselle. (Sharma 2015.)

 

Juicea kuvaillaan hyvin ujoksi ihmiseksi, joka kärsi myös ujoudestaan.   

Juicella oli myös esiintynyt ajoittain depressioita ja paniikkihäiriö. Masennus kohtasi kirjailijan 1990-luvulla monien kirjoitettujen kirjojen jälkeisenä tilana. Juice oli kirjoittanut sillä hetkellä niin paljon, että uusien aiheiden puuttuminen sai taiteilijan epätoivoon. Samalla hetkellä Juicea alkoi pelottaa ihmisten kohtaaminen ja hän kärsi ajoittaisesta ahdistuksesta. 


 

 1. Aiheeseen liittyvää Yleistä pohdintaa

 

Mielestäni apua olisi voinut antaa taustalla oleviin tekijöihin. Uudistumisen kautta Juice olisi vielä voinut löytää uuden elämän. Toisaalta jos maailman tuska olisi parannettu, olisiko moni hieno sanoitus jäänyt syntymättä vrt Viidestoista Yö.

 

Etsiessäni materiaalia Juicesta ja alkoholismista vapaalla haulla, löysin useita lehtikirjoituksia, aiheeseen liittyen ja aiheeseen liittymättömiä. Kuva Juicesta nousi uuteen valoon. Samalla yritin löytää tutkittua tietoa, joka liittyy yleisesti bändien elämään ja alkoholin käyttöön. Joku artisti on lehdessä kertonut, ettei halua käyttää alkoholia keikkaillessaan. Bändien esiintymispaikat ovat yleensä baareja tai ravintoloita, joissa iloisesti juhlitaan. Aiheesta en onnistunut löytämään opinnäytetyötä tai tutkimusta. Aiheeseen liittyen olisikin mielenkiintoista tietää miten bändien jäsenet suhtautuvat alkoholiin tai onko alkoholin nauttiminen keikkailun jälkeen yleistä. Minulla on käsitys että näin olisi. Miten sitten olisi mahdollista pysyä raittiina tai saako omalle kannalleen asiassa tukea? Ovatko kaikki muusikot juoppoja, joiden tulevaisuus on kuten Juicen? Voiko bändiin kuulua ilman viinaa, voiko tämän kaltainen työ olla terveellistä?

 

LÄHTEET

 

Heikkinen, Antti 2014. Risainen Elämä – Juice Leskinen 1950 – 2006. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö siltala.

 

Kiuru, Helena 2003. Kokemus alkoholistiperheessä kasvamisesta, selviytymisestä ja tuesta. Pro-gradu. Tampereen yliopisto. PDF-dokumentti. https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/91362/gradu00289.pdf?sequence=1. Päivitetty 1.12.2003. Luettu 13.12.2016.

 

Rytkönen, Annika 2014. Juice Lekinen joi itsensä hautaan. WWW-dokumentti. http://www.iltalehti.fi/viihde/2014100218713162_vi.shtml. Päivitetty 2.10.2014. Luettu 10.12.2016.

 

Sharma, Mira 2015. Juice Leskisen tytär Arto Nygergissä… WWW-dokumentti. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000000882764.html. Päivitetty 22.2.2015. Luettu 14.12.2016.


@Liisasavo2016