Ruisleipä on muutaman päivä projekti. Luomuruisleipää ostan kaupasta välipäivinä ja omaa ruisleipää varten
kuivatan kaikki vanhat kannat.
Ensin vanhat ruisleivänpalat liuotetaan vedessä, paloja voi muutaman tunnin jälkeen murskata. Keitetty, mutta kädenlämpöiseksi jäähdytetty vesi on parasta. Jonka jälkeen lisätään ruisjauhoa löysäksi velliksi. Annetaan hautua seuraavaan päivään lämpimässä paikassa.
Ruisleipä ilman hiivaa:
Wanhoja ruisleivänpaloja tai ruisleipäjuuri
ruisjauhoja
suolaa
leipäsiirappia
(Taikinaan voi lisätä puolukoita tai rusinoita, perunaa aion kokeilla seuraavaksi)
Ja seurataan kuplimista. Paikka täytyy olla lämmin ja ruisjauhoa lisätään parin tunnin välein noin 1dl. Leipätaikinaa voi maistaa vuorokauden kuluttua, jolloin taikina on jo paksumpaa. Jos se on valmis (riittävän hapan ja kohoaa hyvin) lisätään leipäsiirappia noin desi (2l taikinaan), suolaa 2tl Ja jauhoja.
Taikina saa jäädä pehmeäksi jos leivät paistuu vuoassa. Taikina kohoaa noin tunnin ja leivät vuoissa tai pellillä tunnin tai pari. Paista kuumassa uunissa 250 asteessa mahdollisimman pitkään (20-40 min), seuraa leivän pinnan väriä, sitten lämpötila 175, jälkihaudutus. Paistoaika on yhteensä tunti, leivän koosta riippuen.
Ruisleipä kääritään paksuun leivinpyyhkeeseen paistamisen jälkeen vetäytymään.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.